2009.

Tata

Írta: Nyikolájjj

A nagycsaládosok egyesülete már több éve szervez tábort olyan gyermekek számára,akiket hátrányos helyzetűeknek hív a köz. „Gerecse” Bene Zsolti,a program szervezőjük meghívott minket Tatabányára az idei táborba, hogy barlangásszunk velük.Ezek a 7 és 19 év közötti srácok még soha nem voltak barlangban, így nagyon várták az eseményt.

Csütörtök este megérkeztünk a táborba Dóri, Géza, Ryan, Hepe és én. Igazi barlangász hangulat alakult ki az asztalunknál, ami nem kis feltűnést keltett. Nem mintha mi nem lepődtünk volna meg az uttörősípjába gyakran belefújó Marikán, a tábor vezetőjén… A smasszer stílus mögött egy csupa szív asszonyka bújt meg. Még mi is vigyázállásban söröztünk.

Péntek reggel csatlakoztak Lilla, Attila és fia Levi, majd lassan elindultunk a Kálvária 1, 2 barlangokhoz, ahol kisebb csoportokban bebújtunk a gyerkőcökkel. Megszeppent arcok kis rózsaszín melegítőkben. Hosszú nagy tinédszer fiúk és a röcögővel megáldott ikerlányok mind, mind nagyon ügyesek voltak. Délutáni túrára 10 legügyesebb gyereket választottuk volna ki, ha Ryan szíve nem vajból lenne. Nehéz volt nemet mondani annak aki elpityeregte mágát, mert annyira szeretett volna velünk jönni. Szóval már ki tudja hányan elindultunk a Megalódusz barlangba. A bg.alsó szakasza vízzel teli volt, így két irányból csak néhány métert tudtunk bemenni, de a látvány így is szuper volt. Estére befutott Vali Kati és Pityke egy gömb alakú üvegecskével:) Ez jól esett így a nap végére.

A gyerekek már elaludtak, mikor a Kelempász brigád végre döntött: Na fel megyünk ahoz a bizonyos madárhoz! Igazi rosszalkodással zárult ez a nap! (A Turul madár tudja csak igazán…) Másnap a Veres-hegyi bg.-ot látogattuk meg. Kötélbiztivel a bejárati létrán félelmet legyőzve haladtak lefelé kicsik és nagyok. A barlang bejárati terméig mentünk.Innen termecskék nyíltak és mi lelkesen bújkáltunk a gyerekekkel. A hosszúra nyúlt kirándulás után vissza a táborba. Kaja!!! Egyesek az éhhaláltól megmenekülve fogyasztották ebédjüket, míg mások a védőitalt részesítették előnyben. 🙂 Este kvízjáték a gyerekeknek, ahol minden fontos kérdésre tudták a választ. Pl.: Tudják mi az a kajmán, v. mi a barlangász védőital. Sütögető partival zártuk a napot, ahol megrohamoztak kis barátaink pólódedikálásért.

Vasárnap egy laza hullahopp verseny, ahol Hepe, mint versenyző 4 másodperces műsorával kápráztatta a közönséget. – Szép volt Hepe!!! Dél körül elköszöntünk, hogy tovább menjünk magunkat szórakoztatni egy kis társmentés gyakorlással. Renhagyóra sikeredett, mert a szén-dioxid nem kímélt. Ryan és én dimenziót váltottunk, majd visszatértünk a többiekhez lassan. Lélegezve mentegettük tovább egymást.

Ez a hétvége különösen kedves volt mindannyiunk számára. A kicsik lelkesedése és szeretete sokat jelentett. Arról nem is beszélve,hogy micsoda ellátásban volt részünk. Öröm, hogy jövőre visszavárnak minket és mi ott leszünk az biztos.

By Nyikolájjj

Barlangjáró Csoport